blue UTP cord

DNS Nedir?

Alan adı sistemi (Domain Name System) hedef sunucuya IP üzerinden ulaşmak yerine maksimum 256 karakter olabilen alan adları üzerinden erişmemizi sağlar.

Bu sayede IP adreslerini hatırlamak zorunda kalmayız ve IP adresleri yerine verdiğimiz takma isimler ile çok daha kolay bir şekilde kullanıp yönetebiliriz.

Özetle DNS altyapısı ve sunucuları için IP yerine alan adı kullanabilmemize imkan sağlayan, günün sonunda bize IP bilgisi iletmekle sorumlu kayıt/adres defteridir diyebiliriz.

Biz bir alanadına ulaşmak istediğimizde; kullandığımız cihazlar ya da internet sağlayıcısı tarafından belirlenen DNS sunucularına gideriz ve istekte bulunduğumuz alan adını sorgularız. Eğer talepte bulunduğumuz alan adına ait aradığımız türde DNS kaydı bulunursa bize IP adresini dönecektir ve istemciler bu IP üzerinden veri akışını sağlayacaktır.

Günümüzde DNS ile yalnızca IP değil, metinsel kayıtlarda tutulmaktadır. DNS’te bir çok kayıt türü vardır. Bu kayıt türlerine başka bir yazıda zaten detaylı şekilde değineceğiz. Şu anda örnek olması amacıyla; TXT türündeki kayıtlar ile metinsel kayıtların tutulabildiğini bilmemiz yeterli olacaktır.

DNS önbellek sorunları ile karşılaşmadığınız ve reverse proxy servislerinizin düşmediği günler geçirmeniz dileğiyle…