Temmuz 2020

Log (Kütük) Kayıtları Nedir?

Okuma Süresi: 4 dk

Bir uygulamanın çalışma süreci boyunca sistemler ya da geliştiriciler tarafından üretilen çıktılara (örn: bilgi/uyarı/hata kayıtlarına) log (kütük) kayıtları denir. Bu kayıtlar sistem yöneticilerinin sistem ya da kullanıcı aktiviteleri ile ilgili detaylı kayıtlara sahip olmasını ve olası bir problem durumunda kayıtların kullanılarak sorunun çok daha kısa sürede çözümüne/sorumlusunun tespitine fayda sağlamaktadır.

Devamını oku »

Development 101

Okuma Süresi: 2 dk

101 terimi normalde bir konuya dair en temel bilgileri ifade eder fakat eğer bir geliştirici ya da geliştirici adayıysanız öncelikle şunu bilmeliyiz ki; biz geliştiricilerin her seviyede ve her zaman öğrenip/tamamlayabileceği yeni bilgiler vardır. Bu nedenle aşağıdaki bağlantılar yalnızca temel bilgileri değil bir geliştiricinin uzmanlaşana kadar bilmesi ya da hayatının bir noktasında maruz kalması gereken...

Devamını oku »

robots.txt Nedir?

Okuma Süresi: 3 dk

Sitelerin ana dizininde bulunan/bulunması gereken robots.txt dosyası adından anlaşılabileceği üzere botlar için hazırlanır ve uzantısından anlaşılacağı üzere metin dosyası formatındadır. Bu dosya içerisinde arama motoru örümcekleri gibi vs. tüm botların kullanması için komutlar ve referans tanımları yer alır.

Devamını oku »

Access Control List (ACL) Nedir?

Okuma Süresi: 2 dk

Erişim Kontrol Listesi (Access Control List) uygulamadaki kullanıcıların yetkilendirme (authorization) kayıtlarını içeren listedir. Bu liste içerisinde kullanıcının erişim yetkilerini tanımlarız ve sonrasında ilgili yerlerde bu kontrolleri sağlayarak kullanıcının yalnızca yetkileri dahilde ekranlar görebilmesini/işlemler yapabilmesini sağlarız.

Devamını oku »