Test dublörlerine geçmeden önce ihtiyacın nereden ortaya çıktı konusunu bir anlayalım; Düzenli Testler (Regular Tests) Durum doğrulamaları için hazırlanır ve tüm bağımlılıklara ihtiyaç vardır. Örneğin, bir ürünün sepete başarılı olarak atıldığını test edebilmemiz için; kullanıcı, ürün ve sepet servis/modüllerine ihtiyacımız vardır. Bu işlevlerin testini yapabilmemiz için veritabanlarına, belki http sunucularına vs. hepsine gerçekten ihtiyaç duyarız...
Devamını oku »Mart 2020
CQRS (Command Query Responsibility Segregation) ve Event Sourcing Nedir?
Okuma Süresi: 3 dkCommandBir değişime neden olmalıdır.Herhangi bir değer dönmemelidir. QueryBir değişime neden olmamalıdır.Yalnızca mevcut durumu sorgulayabilmelidir.Sorgulamaya istinaden bir değer dönmelidir. Insert gibi bir durumda eğer Primary Key bir veri varsa ve bu veri veritabanı katmanında oluşturuluyorsa (ÖRN: Int auto increment) istisna olarak Command’e dönüş değeri olarak atanabilir.
Devamını oku »Simetrik ve Asimetrik Şifreleme
Okuma Süresi: 2 dkİletişim sürecinde kaynak ve alıcı arasındaki iletinin; gizlilik, bütünlük ya da iletinin gerçekten ilgili kaynak tarafından üretildiğinden emin olmak istenmesi nedeniyle Kriptografi’nin şifreleme konseptini kullanmamız gerekebilir.
Devamını oku »UUID (GUID) Nedir ve Neden Kullanılmalıdır?
Okuma Süresi: 2 dkÖncelikle UUID (universally unique identifier) ve GUID (globally unique identifier) arasındaki ifade kargaşasını bir çözelim. GUID, Microsoft sistemlerde UUID’nin uygulanmasında kullandığı bir terimdir. Yani UUID ve GUID farklı şeyler değildir.
Devamını oku »SSH Key Nedir, Nasıl Oluşturulur ve Nasıl Kullanılır?
Okuma Süresi: 4 dkSSH bağlantısı sağlayacağımızda eğer hedef sunucu parola ile korunuyorsa (ki korunmalıdır ama korunmadığı durumlara şahit olduğumdan belirtmem gerektiğini hissettim), her bağlantı kuracağımızda parolayı tekrar yazmamız gerekmektedir. Örneğin; eğer bağlantı sağladığınız sunucu sayısı 10 ve üzeri ise, her birinde de çok farklı şifreler tercih (canınızın yanmaması için etmelisiniz) ediyorsanız; ya bir password manager (Bitwarden, Enpass vb.)...
Devamını oku »