Haziran 2020

CRUD Nedir?

Okuma Süresi: < 1 dk

Türkçe ifadesi sırasıyla ekleme, okuma, güncelleme ve silme olan bir kısaltmadır. Bir veri deposuna (bu genellikle veritabanlarını ifade eder) kayıt ekleme, mevcut kaydı okuma, güncelleme ve silme eylemleri CRUD ile ifade edilir.

Devamını oku »

HTTPS Nedir?

Okuma Süresi: 2 dk

Açılımı Güvenli Hiper Metin Transfer Protokolü (The Secure Hypertext Transfer Protocol) olan bu protokol HTTP protokolünü kapsayan ve çift yönlü güvenli veri transferi sağlayabilen protokoldür. İlk defa 1994 yılında Netscape Navigator tarayıcılarında denenmiş ve geliştirilmiştir. HTTP protokolü hakkında halilsafakkilic.com/http makalesi üzerinden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. HTTPS protokolü HTTP veri paketini Taşıma Katmanı Güvenliği protokolü TLS/SSL ile...

Devamını oku »

DNS Nedir?

Okuma Süresi: 2 dk

Alan adı sistemi (Domain Name System) hedef sunucuya IP üzerinden ulaşmak yerine maksimum 256 karakter olabilen alan adları üzerinden erişmemizi sağlar. Bu sayede IP adreslerini hatırlamak zorunda kalmayız ve IP adresleri yerine verdiğimiz takma isimler ile çok daha kolay bir şekilde kullanıp yönetebiliriz.

Devamını oku »