Development ortamımı değiştirdikçe sürekli kurmam gereken araçlar hakkında bir yazı dizisine başlamaya karar verdim ve böylelikle ilk yazım bu oldu. Sıklıkla Debian based bir OS tercih ettiğimden package manager olarak APT ve Python için v3 üzerinden ilerleyeceğim.
Neden Python Virtual Environment?
Eğer aynı cihazda birden fazla proje geliştiriyorsanız paketleri globale yüklemek farklı sorunlar (sürüm çakışmaları, gereksiz depolama alanı kullanımı vs.) yaşamanıza neden olabilir. Örneğin projenizin birisinde bir paketin 1.1.3 sürümünü kullanmanız gerekirken başka bir projede 1.0.4 sürümünü kullanmanız gerekebilir. Hem global scope kirletmemek (bu her yerde çok önemlidir) hem de olası karmaşıklıkların önüne geçmek adına kullanmamız gerekir.
PyCharm IDE (Bkz: www.jetbrains.com/pycharm/) her oluşturduğumuz projede varsayılan olarak bir virtual environment kurar. Böyle bir projede PyCharm terminal dışında virtual environmenti nasıl aktifleştireceğiniz hakkında bilgi aşağıda bulunan Python Virtual Environment Kullanımı kısmında yer almakta.
Python Virtual Environment Kurulumu
Kuruluma başlamadan önce Python3 kurulu olması gerektiğini ne olur, ne olmaz tekrar hatırlatmak isterim 🙂 (Bazen cihaza Python3 kurmadan Virtualenv kurmaya çalıştığım olmuştur)
apt list — installed -a python3-pip ya da pip3 -V ile Python Package Manager’in kurulu olup/olmadığını bakabilirsiniz, eğer yoksa;
sudo apt install -y python3-pip
ile Python Package Manager’i kuruyoruz.
virtualenv — version ile Virtualenv kurulu olup/olmadığını kontrol ediyoruz, eğer yoksa;
sudo pip3 install virtualenv
ile Virtualenv paketini kuruyoruz.
Python Virtual Environment Kullanımı
Virtualenv paketini kurduğumuza göre artık virtual environmentimizi oluşturabiliriz. Virtual environment oluşturmak istediğimiz klasör içerisine girdikten sonra;
virtualenv venv
venv kısmı virtual environment’in kurulmasını istediğiniz klasör adını ifade etmektedir, bu nedenle dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. (Genellikle venv kullanılmaktadır.)
Sonrasında virtual environment oluşturmak için
source venv/bin/activate
diyoruz ve artık virtual environment içerisindeyiz.
Eğer PyCharm kullanıyorsanız
source venv/bin/activate
ile PyCharm tarafından oluşturulan virtual environmentı aktifleştirebilirsiniz.
Şu andan itibaren içinde bulunduğumuz virtual environmentten çıkana kadar (aşağıda nasıl çıkacağımız yazmakta) pip3 install xxx şeklinde yüklediğiniz tüm paketler yalnızca bu proje için yükleniyor olacaktır.
Eğer bir gün canınız sıkılır ve virtual environment’i uçurmak isterseniz venv klasörünü silmeniz yeterli olacaktır.
Virtual environment’ten çıkmak için
deactivate
çalıştırmanız yeterli olacaktır.
Eğer özel bir sürümü tercih ederek virtual environment oluşturmak isterseniz.
virtualenv — python=/usr/bin/python3.7 venv
kullanabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi: docs.python-guide.org/dev/virtualenvs/
Son Güncelleme: 26.11.2021 | Makale Sürümü: v1.1